2 De fixatie van de 2 is trots
Voor de 2 is het groeipunt 4 (de romanticus)
Voor de 2 is het stresspunt 8 (de baas)

De verbonden typen van de 2 zijn de 1 , 3, 4 en de 8
De niet verbonden typen van de 2 zijn de 7 en de 9
De vleugeltypen van de 2 zijn de 1 en de 3
De 2 behoort tot de harttypen

Hoe herken je de 2

Waar de 2 goed in is

Wat de 2 niet zo goed kan

Wat voor de 2 belangrijk is

Typerende uitspraken


Volgens "het ware enneagram"

Basisattitude

Het fundamentele principe dat ik (de twee) uit het oog verloren heb:
Ieders behoeften worden gelijkelijk en vrijelijk vervuld.

Wat ik in plaats daarvan ben gaan geloven:
Om te krijgen, moet je geven. Om geliefd te worden, moet je nodig zijn.

De strategie die ik ontwikkeld heb om met deze overtuiging om te gaan:
Ik heb geleerd ervoor te zorgen dat mijn persoonlijke behoeften vervuld worden door nodig te zijn en door anderen te geven wat ze volgens mij nodig hebben en willen hebben. Ik verwacht dat zij dan hetzelfde voor mij doen. Ik ben er trots op onmisbaar te zijn.

Voornaamste kenmerken

Vanwege deze strategie is mijn aandacht gericht op:
De behoeften en noden van anderen, vooral van mensen waar ik om geef en waarvan ik zou willen dat ze om mij gaven. Relaties. De steeds wisselende gevoelens en emoties van anderen.

Ik steek mijn energie in:
Het aanvoelen van de emotionele behoeften van anderen en doen wat hun behaagt. Me goed voelen omdat ik de behoeften van anderen zo goed kan vervullen. Een goed gevoel teweeg brengen bij anderen. Het behouden van de acceptatie en goedkeuring van anderen. Romantische genegenheid.

Ik doe al het mogelijke om te vermijden:
Anderen teleur te stellen. Me afgewezen en niet gewaardeerd te voelen. Afhankelijk van anderen te zijn.

Mijn sterkste punten:
Vrijgevig en behulpzaam zijn. Edelmoedig zijn. Gevoeligheid voor de gevoelens van anderen. Ondersteunend zijn. Waarderend zijn. Romantisch zijn. Hoog energieniveau. Uitbundigheid. Expressiviteit.

Stress en boosheid

Wat stress bij mij teweeg brengt:
Het gevoel hebben onmisbaar voor te veel mensen en projecten te zijn. Verwarring over mijn eigen behoeften. Proberen de vrijheid te nemen om te zijn wie ik ben en voor mezelf te zorgen. Emotionele ontreddering door zoveel te investeren in relaties, vooral in relaties die een uitdaging vormen.

Wat me boos maakt:
Mezelf niet gewaardeerd en geliefd voelen. Door anderen beheerst worden. Onvervulde persoonlijke behoeften en verlangens.

De aard van mijn boosheid:
Hevige, vaak plotselinge, emotionele uitbarstingen. Beschuldigingen. Huilen.

Persoonlijke ontwikkeling

Het uiteindelijke doel van mijn ontwikkeling:
Te beseffen dat er van ons allemaal gehouden wordt zoals we zijn, niet omdat we veel geven of omdat we nodig zijn voor anderen; dat de behoeften van iedereen steevast uiteindelijk vervuld worden.

Hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling kan bevorderen:
Te beseffen dat geliefd zijn er niet van afhangt of ik mezelf ten behoeve van anderen verander. Duidelijkheid handhaven over wie ik werkelijk ben. Mijn eigen behoeften en verlangens opmerken en oefenen om er zorg voor te dragen. Boosheid en opkomend verdriet gebruiken als signalen dat ik mijn eigen behoeften niet vervul. Erkennen dat ik niet onmisbaar ben en dat dit niet erg is. Mezelf toestaan van anderen te ontvangen. Oefenen om grenzen aan te geven door nee te zeggen op de verzoeken van anderen, als dit op zijn plaats is. Inzien wanneer ik met mijnhulpvaardigheid opdringerig ben of anderen in de hand probeer te houden.

Wat mijn persoonlijke ontwikkeling belemmert:
Waterdichte rationalisaties over wat ik voor anderen moet doen, voor ik iets voor mezelf kan doen. Trots die verhinderd dat ik toegeef zelf behoeften te hebben. Schuldgevoelens over egoistisch zijn als ik aandacht schenk aan mijn eigen behoeften. Het moeilijk vinden om te ontvangen van anderen.

Hoe anderen mijn ontwikkeling kunnen ondersteunen:
Mijn onafhankelijke zelf waarderen, in plaats van verleid te worden en afhankelijk te worden van de hulp die ik aanbied. Aandacht schenken aan mijn echte behoeften en ernaar vragen. Me ondersteunen in het nee zeggen, als dit op zijn plaats is.


Bron: enneatype.nl

Tweeën zijn meestal extravert, opgewekt, aardig, energiek, blij en vooral zeer behulpzaam. Ze zijn royaal met hun tijd, energie en met cadeautjes, omdat Tweeën geven prettig vinden. Ze geven liever dan dat ze ontvangen en het lijkt vaak alsof Tweeën zelf geen eigen behoeften hebben. Als ze in andermans behoeften kunnen voorzien zijn ze het gelukkigst.

Ook op momenten dat Tweeën alleen zijn, draaien hun gedachten vaak rond andere mensen. Tweeën komen over het algemeen zelfstandig over, maar hun wereld draait om relaties. Tweeën zijn altijd bezig met en voor andere mensen en actief op zoek naar bevestiging.
Tweeën hebben een oprechte belangstelling in het wel en wee van hun medemensen en stemmen zich dan op andermans behoeften af. Dit kan zowel in materiële zin zijn, maar ook met betrekking tot andere zaken. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand zijn, zoals ze verwachten dat de ander graag wil dat ze zijn. Bij iedereen gedragen zij zich dus anders; niet om de anderen op een verkeerd spoor te zetten, maar meer vanuit de wens om de ander te behagen.

Het (onbewuste) probleem van veel Tweeën is dat ze trots zijn. Trots op het feit dat ze oog hebben voor een ieders pijn, maar die van zichzelf negeren. Op deze wijze kunnen Tweeën enigszins superieur overkomen.
Tweeën hebben er erg moeite mee om 'nee' te zeggen en daardoor kunnen ze zich uitputten en vermoeien door teveel hooi op de vork te nemen.

Wanneer iemand niet schijnt op te merken wat een Twee allemaal heeft gedaan voor die persoon, kan een Twee extreem woedend of emotioneel worden. Over het algemeen is het echter prettig om het middelpunt van de aandacht van een Twee te zijn.
Tweeën zijn dusdanig op anderen gericht dat sommige mensen het nauwelijks kunnen geloven en het als manipulerend ervaren.
En Tweeën kunnen, als ze uit evenwicht zijn, ook inderdaad manipuleren en anderen een schuldgevoel aanpraten.


Bron: enneagram.nl

Helpers richten zich in hun leven het geven en ontvangen van onvoorwaardelijke liefde. Ze willen zeker weten dat ze het belangrijkste zijn in de harten van andere mensen en ervaren plezier als ze anderen in hun web kunnen vangen (soms op verleidelijke manieren). 2en worden aangetrokken door twee verschillende richtingen: mensen met de autoriteit (macht en kracht) wiens agenda ze kunnen ondersteunen en naar de meest behoeftigen die hun liefdevolle ondersteuning het meest nodig hebben.

Gezonde 2en zijn charmant en nemen hun rol in de maatschappij uiterst serieus. Ze helpen anderen spontaan en geven veel presentjes, ze maken zichzelf onvervangbaar zonder er iets voor terug te willen krijgen. Minder gezonde 2en geven nog steeds aan anderen maar verwachten er wel iets voor terug. Soms spelen ze de favoriet, de een wel helpend en de andere totaal niet.

2en zijn altijd afgestemd op de behoeften van anderen en hebben hierdoor de grootste moeite hun "eigen" behoeftes te ontdekken. De primaire modus is helpen van anderen. Bij een gezonde afstemming geven ze je precies wat je nodig hebt. Ongezond gaan ze er van uit te weten wat jij nodig hebt; je weet het zelf niet maar zij weten het wel. Soms komt dit opdringerig over. 2en die niet meer kunnen of mogen helpen voelen zich niet gelukkig!!

Twee in werksituatie

Veel Tweeën werken het liefst met mensen. We komen ze vaak tegen in de hulpverlening, als consulent, leraar of gezondheidswerker. Extraverte tweeën vinden we soms terug in de schijnwerpers als acteur of spreker. Tweeën werken ook in de verkoop en helpen anderen door functies te bekleden als receptionist, secretaris, binnenhuisarchitect en kledingadviseur.

Een TWEE ziet zijn werk als 'iets dat behoeften heeft'. Tweeën halen hun identiteit uit hun werk. Het geeft hun emotionele energie. Tweeën zijn zeer gevoelig voor kritiek, want als ze fouten maken zullen ze niet meer onmisbaar zijn. Tweeën hebben behoefte aan aandacht en erkenning, en worden graag overal bij betrokken.

De TWEE

Vergelijking met andere typen: Negens en Tweeën zijn beiden meer afgestemd op de behoeften van anderen dan op die van zichzelf en vinden het beiden plezierig goede gevoelens te hebben voor anderen. Het verschil is dat 9s zichzelf volledig kunnen wegcijferen in het voordeel van de ander. 2en doen dit niet, ze vergroten hun ego door het helpen van anderen. 9s worden ook wel ego-loos genoemd (vandaar de meest aardige!).


Een Twee is meestal een opgewekt type die geven prettiger vindt dan ontvangen. Dat neemt niet weg dat de Twee verlangt naar liefde en goedkeuring van anderen. De Twee zoekt naar onmisbaarheid door zich volledig toe te wijden aan de behoeften van anderen. Door in te willen spelen op de behoeften van anderen ontstaat ook vaak een wisselend uiterlijk gedrag. Het ergste wat een Twee kan overkomen is dat de geboden hulp door de ander niet wordt aanvaard. Neigt dan naar zachte manipulatie om gewaardeerd worden en aandacht hebben toch voor elkaar te krijgen. Dit kan onder druk omslaan in heftige reacties en veroordelingen naar de omgeving.


Bron: http://www.andromeda-uitgeverij.nl/enneagram

‘De Twee staat altijd voor de ander klaar maar stelt zichzelf achter. De ‘minnaar/minnares verleidt de ander met de ogen. het zijn mensen die nooit hun ogen wegdraaien in een gesprek. Het zijn sterke mensen, ook vaak getypeerd als ‘de vrouw achter de sterke man’. Het zijn mensen die ervan genieten al de partner of collega/baas succes heeft. Ze houden zich graag op de achtergrond, maar vergeet ze niet te bedanken voor jouw succes.